Quantcast
Channel: cafea – OJA.ro Blog de frumusete holistica
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Atentie la acrilamida!

$
0
0

Acrilamida este o substanta chimica ce se formeaza natural, care se gaseste in produse pe baza de plante si in alimentele bogate in carbohidrati, dupa ce sunt incalzite.

Acrilamida a fost descoperita prima data de Autoritatea Nationala pentru Alimentatie din Suedia, in 2002. Totusi, existenta acrilamidei in mancare nu este o noutate. Aceasta a fost parte a alimentatiei umane de acum sute de ani, de cand oamenii au inceput sa isi pregateasca singuri mancarea.

40540192_587843adc9_mEste daunatoare daca este inghitita, inhalata sau absorbita prin piele. Afecteaza sistemul nervos periferic si central, precum si sistemul reproducator. Cauzeaza iritarea pielii, ochilor si tractului respirator. Suspecta de a cauza cancer. Riscul aparitiei cancerului depinde de nivelul si durata expunerii. Poate da mutatii nou nascutilor. Este instabila termic.

Poate polimeriza cu explozie atunci cand este incalzita pana la punctul de topire. In organism, acrilamida metabolizeaza in glicidamida, a carei forma se uneste cu hemoglobina si cu AND-ul. Asocierea cu cancerul ovarian si cu cel uterin a dus la aparitia speculatiilor cum ca acrilamida poate distruge proteinele care mentin echilibrul hormonal din organism.

Sursele principale de acrilamida sunt cafeaua si cartofii prajiti.
Un studiu a confirmat pentru prima data presupusa legatura dintre un regim alimentar bogat in acrilamida si cancer la 5 ani dupa ce substanta cancerigena a fost detectata in mancare.

Cei care consuma mai multa acrilamida prin dieta lor sunt de doua ori mai expusi la aparitia cancerului ovarian, acesta fiind rezultatul unui studiu efectuat in Olanda, studiu ce a implicat 62.000 de femei.

9540487_aca525abf2_mIn 2002, cercetatorii suedezi au provocat temeri la nivel national atunci cand au descoperit ca oamenii consuma acrilamida prin intermediul dietei lor, inclusiv prin intermediul alimentelor comune, precum chips-uri, cafea, biscuiti si paine. Substanta chimica cunoscuta pentru ca produce tumori sobolanilor este o neurotoxina si este foarte probabil sa cauzeze cancer si oamenilor.

Cercetari mai recente din Europa au demonstrat ca oricum s-ar face mancarea – prajita, coapta sau prajita la gratar – pentru a capata acel maroniu galbui, acrilamida tot se formeaza.

Aceste descoperiri au fost cu adevarat ingrijoratoare, dar studii epidemiologice la scara ridicata efectuate pe barbati si femei in Suedia si America nu au gasit nici o legatura intre un aport de alimente bogat in acrilamida si riscul aparitiei cancerului, inclusiv cancerul de san, de vezica si renal.

In prezent, cercetatori condusi de Janneke Hogervorst de la Universitatea din Maastricht au investigat date despre doua tipuri rare de cancer, ovarian si uterin. Fiecare dintre boli afecteaza anual 60% din femeile aflate la menopauza.

Echipa a folosit un studiu din Olanda despre regim si cancer si peste 62000 de femei, intre 55 si 70 de ani, au fost intrebate despre regimul lor. Specialistii olandezi au folosit aceste date pentru a estima aportul de acrilamida prin mancare si au monitorizat participantii in ceea ce priveste riscul cancerului.

161582992_7acdfe5e57_mDupa 5 ani, femeile care mancasera in jur de 40 µg de acrilamida zilnic erau de doua ori mai predispuse sa se imbolnaveasca de cancer ovarian si uterin, fata de cele care au consumat in jur de 9 µg pe zi. Nu s-a demonstrat un risc mai mare al aparitiei cancerului la san. Echipa nu a studiat si efectele acrilamidei asupra barbatilor.

Un studiu anterior desfasurat in Italia nu a descoperit nici o legatura intre cancerul ovarian si acrilamida. Lorelei Mucci, care a condus studiile epidemiologice legate de acrilamida la Scoala Publica de Sanatate din Boston, Statele Unite, a declarat ca studiul olandez este foarte bine proiectat. Cercetatorii au facut tot posibilul sa controleze efectele altor factori de risc ce favorizeaza aparitia cancerului, precum fumatul sau o dieta bogata in alimente grase.

Atat Hogervorst, cat si Mucci, au declarat ca pentru confirmarea rezultatelor trebuie sa se desfasoare si alte studii si pe alte populatii, nu doar pe suedezi si pe italieni.

Oamenii de stiinta europeni si producatorii de alimente fac eforturi pentru a reduce acrilamida din mancare. Totusi, indepartarea acesteia complet din dieta noastra este imposibila.

In timpul gatirii mancarii se formeaza si alti compusi toxici. Alimentele grase si fumatul sunt asociate puternic cu riscul ridicat de aparitie a diverselor forme de cancer.

The post Atentie la acrilamida! appeared first on OJA.ro Blog de frumusete holistica.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Trending Articles